Champagne

champagneevent.se

”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.”

 

Kejsar Napoleon Bonapartes sergeant

Champagne

Champagne är ett kraftigt bubblande vin som produceras enligt champagnemetoden, Méthode Traditionnelle, i distriktet med samma namn. All champagne är mousserande vin, men allt mousserande vin är inte champagne.

 

Här nedan kan du förkovra dig i vilka olika champagnehus och vilka av deras produkter vi jobbar med. Du har även en liten snabbguide i några av de vanligaste chapagnetermerna.

Lite champagnetermer:


Vintage, Millésimé: Årgången på etiketten. Champagnen är gjord på druvor från ett enda år. Årgångschampagne görs i regel bara under bra vinår.


NV, Non vintage, Non millésimé: Champagne blandad av vin från flera årgångar och såld utan årgångsbeteckning. Blandningen består av druvor av olika sorter och från olika växtplatser. Champagnehusen strävar efter att hålla samma stil från år till år.


Blanc de Blancs: Champagne som är tillverkad enbart av Chardonnay. Den har en god hållbarhet.


Prestige: Lyxchampagne från de stora husen. Den görs på stilla basvin av högsta kvalitet. Prestigechampagne klarar lagring bättre än vanlig champagne.


Cuvée: En blandning av stilla viner.


Rosé: Champagne i olika rosa toner. Stilen på roséchampagne varierar från pärlande aperitifchampagne till champagne som passar till mat.


Blanc de Noirs: Champagne framställd av enbart blå druvor, det vill säga Pinot Noir eller Pinot Meunier.


Extra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut: Extra torr champagne.


Brut: Torr champagne.


Sec: Halvtorr champagne


Demi-sec: Halvsöt/Söt champagne.Barfontarc

Det var 1962 då ungefär femtio vinmakare från olika byar i Aube-avdelningen, som är: BAROVILLI, FONTINE och ARCONVILLE, alla i regionen som kallas Côte des Bar, förenades för att skapa «La Coopérative Vinicole de la Région de Baroville». Först var det bara ett enkelt presscenter, men kooperativet utvecklades och började producera sitt eget märke champagne under namnet BARFONTARC.

 

Beläget i Baroville fortsätter samma vinproducenter tillsammans på 112 hektar vingårdar i 7 omgivande byar och cirka tjugo personer är anställda här hela året.

Under årens lopp har BARFONTARC-huset kunnat utveckla ett stort utbud av fruktiga champagner, typiska för terroiren i den södra delen av Champagne-regionen och får ofta medaljer för sina champagner.

 

BARFONTARC: en champagne, en stil, ett varumärke både i Frankrike och utomlands och en plats där champagneälskare välkomnas i champagneområdet som de också älskar!

Barfontarc websida.

Marinette Raclot

Baroville är en av 320 kommuner i Champagne-appellationen. Med 217 hektar har byn den största vingården i regionen Bar-sur-Aube. Vinstockarna upptar en serie av sex dalar planterade med traditionella Champagne druvor: Pinot Noir och Chardonnay.


Efter att ha erhållit diplom från vinskolan i Beaune, arbetar  Sebastien Harand sedan 1998 på familjens gård, där han blev chef 2017. På cirka 7,5 hektar odlar han de två flaggskepps sorter, som Champagne Brut och Pinot Blanc. Från början producerade de endast vintage brut Champagne, nu har det nu diversifierat sina skapelser och presenterar nu Brut Rosé och Marinette Raclot Lyx 100% Chardonnay. Med en perfekt balans mellan Pinot Noir och Chardonnay, erbjuds cuvée Mathilde, en chapagne med karaktär uppkallad till ära för sin dotter.


Sébastien Harand är ägare-skördare, vilket innebär att han utför hela produktionsprocessen av Champagne Marinette Raclot, från vin till flaska, från press till marknadsföring. Angelägen att bevara den goda jorden och bevarandet av miljön han arbetar i vinodling: du måste lyssna på vinstockar och inte behandla de systematiskt, liksom tidigare generationer. En ny övergång pågår också för att snabbt gå till hållbar vinodling, vilket medför nya miljöfördelar som är gynnsamma för alla.


De olika årgångar av Champagne Marinette Raclot får sin originalitet och deras speciella karaktär som kännetecknas av den subtila balansen mellan Pinot och Chardonnay, när det inte är endast Chardonnay som i Cuvée Prestige .


Specialisternas och konsumenternas synpunkter är att de är prisvärda och presenterar ett utmärkt kvalitets- / prisförhållande.

Övriga champagnehus.

Vi söker ständigt efter nya spännande champagnehus, och vi har öven några på ingång inom kort.

info@champagneevent.se


©champagneevent.se 2018-2019 all rights reserved